At Lightmaster we have worked on some truly stunning projects both as lighting designers and specifiers. Some project are lovely period properties, others are ultra-modern. It’s pretty fair to say that no two projects are the same.

Blenheim Palace  is a monumental country house situated in Woodstock, Oxfordshire, England. It is the principal residence of the Dukes of Marlborough, most notably Winston Churchill, who was born there in 1874.

Blenheim came to us looking for exterior lighting for the facade of the building and a whole new lighting scheme for the extensive redevelopment project involving a new retail area and visitor reception facilities and new and expanded toilet facilities.

The facade has previously been lit using 4000W flood lights. Not only were these hideously expensive to run but the lights were also pretty ugly! We reduced this down to 72W of light using narrow beam angles on LED spotlights.

Inside the visitors area, we used our strong friendship with Linea Light and their range of i-Led fittings. We used a combination of spotlights and bespoke pendants to light the space. The result is a lighting scenario that is effective, enhancing the different retail areas of the center with the ability to steer the light beams on shelves, but also comfortable: natural light is utilised during the day, abundantly present thanks to the airy glass structure of the roof, while the lighting is used in the evenings.

Underhill House is one of our many residential projects. It is conveniently very close to us at Lightmaster HQ here in the Cotswolds – it was even featured on Channel 4’s Grand Designs!! The build is nestled underground beneath a derelict 300 year old stone barn which was about to fall down. Because the plot is within an Area of Outstanding Natural Beauty, there were strong planning regulations preventing the owners from building  anything significant above ground level. The owners had to preserve as much of the old barn as possible and so used clever, super-strong metal wires to “stitch” the walls together. making them much stronger. This project is full of of the very latest in building technologies!

The owners and the architects, Seymour Smith designed the build to Passivhaus standard – a German standard resulting in a 90% reduction in carbon emissions compared to that of an average home. This project was in fact the first certified Passivhaus in England. The design is very industrial with the metal extrusions holding the wiring on show, pipes and the precast concrete ceiling panels.

This property was lit using minimalist fittings to match the style of the building. We had to use surface mounted pendants as there was no ceiling void to hide recessed downlights and we opted for discreet LED tape under the kitchen cabinets and in the bathrooms. Due to the building materials and interior style, large, curved acoustic panels were suspended from the ceiling to absorb the reverberations that occur inside what is essentially a concrete box.

Kaywana Hall is a luxury B&B down in Devon. This was another of our projects where we worked closely with a close friend of ours, JAM Interiors. We’ve done a lot of work with JAM over the years, including Ravenseye, a truly stunning project right on the river Dart and we’re even lighting up their lovely new showroom in Exmouth!

Kaywana Hall was built in 1962 as one of only four Devon “butterfly houses” with its distinctive butterfly-shaped roof. In need of some serious love and attention, the owners and their architect, Stan Bolt, set about transforming the building into the stunning house you see today!

All four of the B&B bedrooms are decorated in different colours and different furniture layouts as no two rooms are the same shape. For the lighting, we were able to use pretty much whatever we wanted! in the en-suite pictured below, we used the Ulan 1W downlight in a row of 5 to highlight the mosaic tiles in the quirky design. A lot of the lighting used is discreet – the aim being to see the effect of the light without seeing the fitting. We also used a few pendants in each room and in the communal areas. The building is also set onto a hill and so it’s gardens are terraced. We used our Mastlights on the outside walls as path lights as well as lit bollards for general exterior lighting.